Met de campagne Limburg Openhartig nodigen we je uit om open en eerlijke gesprekken te voeren. Een goed gesprek over je emoties, gevoelens of gedachten lucht vaak op, maar kan soms ook zwaarder vallen dan je had verwacht. Je kunt bijvoorbeeld het gevoel krijgen dat je er zelf niet helemaal uitkomt of hulp nodig hebt bij het ordenen van je gedachten. Misschien voel je na een openhartig gesprek de behoefte om werk te maken van iets waar je al langere tijd mee rondloopt. Of hebben de verhalen van anderen een diepe indruk op je gemaakt, waardoor ze nog een tijdje in je gedachten blijven ronddwalen.
Als je naar aanleiding van een openhartig gesprek de behoefte hebt om verder te praten, dan kun je binnen je gemeente op veel verschillende plekken terecht voor een luisterend oor. Je kunt een beroep doen op zorg als je zelf een psychische kwetsbaarheid ervaart, maar óók als naaste of anderszins betrokkene kun je vaak bij meerdere initiatieven terecht. Op deze pagina zetten we de belangrijkste instanties en hulpverleners voor je op een rijtje.
Als je psychische klachten hebt, kun je bij verschillende hulpverleners terecht. Wie je het beste kan helpen is afhankelijk van de aard van de klachten. Je huisarts kan in samenwerking met een praktijkondersteuner (POH-GGZ) bijvoorbeeld ondersteunen bij problemen op het werk, in je relatie of bij het verwerken van een verlies. Zij stellen dan samen een eerste behandelplan op. Soms schrijft een huisarts of praktijkondersteuner ook medicijnen voor.
Wanneer de behandeling bij de huisarts niet voldoende blijkt of de klachten veel invloed hebben op je dagelijks leven, kan de huisarts je verwijzen naar een hulpverlener in de GGZ, bijvoorbeeld een psycholoog, een psychotherapeut of een psychiater.
Het is verstandig om je eerst te melden bij de huisarts voordat je een beroep doet op andere vormen van (geestelijke) gezondheidszorg. Veel behandelingen worden namelijk pas door een zorgverzekeraar vergoed na een verwijzing via de huisarts.
Er bestaan tal van (landelijke) organisaties waar je zonder indicatie en gratis terecht kunt voor hulp of een luisterend oor. Vaak kunnen vrijwilligers met eigen ervaring of professionele hulpverleners je te woord staan. Ze luisteren naar je verhaal en geven je advies als je dat fijn vindt. Voorbeelden van zulke organisaties zijn:
- MIND Korrelatie: 0900 1450
- de Luisterlijn: 088 0767 000
- de Alles Oké? Supportlijn (voor jongeren van 18 tot 25): chat of bel 0800 0450
- 113.nl (als je aan zelfdoding denkt): 113 (normale belkosten) of 0800 0113 (gratis)
Soms kun je niet aan andere mensen duidelijk maken wat je voelt of bedoelt. Dan is het fijn om een Hulpkaart op zak te hebben. De Hulpkaart is een klein persoonlijk kaartje. Daarop staat hoe anderen het beste met je om kunnen gaan als je het zelf even niet meer weet.
De hulpkaart zorgt er niet alleen voor dat mensen met een psychische kwetsbaarheid zichzelf beter kunnen uitdrukken, maar stimuleert juist ook openheid over mentale gezondheid. Daardoor wordt het makkelijker om elkaar te begrijpen in stresssituaties.
De Hulpkaart is onlangs geïntroduceerd in Midden-Limburg, maar je kunt er ook eentje aanvragen als je elders in de provincie woont. Is een Hulpkaart iets voor jou of voor iemand die je kent? Maak hem zelf én gratis op www.hulpkaart.nl.
Heb je hulp nodig bij het invullen van jouw hulpkaart dan kun je in Midden-Limburg terecht bij Algemeen Maatschappelijk Werk in Weert en MEE de Meent Groep in Roermond. In Noord-Limburg vindt je ondersteuning bij het Steunpunt Crisiskaart in Venlo.
De gemeente speelt een belangrijke rol in het organiseren van toegankelijke hulpverlening en sociale voorzieningen. Vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) ondersteunt de gemeente inwoners, bijvoorbeeld door in te zetten op mentale preventie, mantelzorgers gedeeltelijk te ontlasten of dagbestedingsactiviteiten te organiseren.
In je eigen gemeente vind je vaak ook veel herstelgerichte initiatieven. Denk bijvoorbeeld aan:
Inloopcentra waar mensen in een veilige setting ervaringsverhalen kunnen uitwisselen.
Activiteiten en workshops rondom het thema mentale gezondheid of herstel, waaronder groepswandelingen, thema-avonden of groepsmeditaties.
Cursussen en trainingen die kunnen ondersteunen bij je herstel.
Deelname aan deze initiatieven kan vrijwel altijd zonder indicatie en zonder aanvullende kosten.
Bij deze herstelgerichte initiatieven kun je vaak ook als naaste of betrokkene terecht. De ervaringswerkers kunnen je helpen om personen met een psychische kwetsbaarheid in je eigen omgeving beter te begrijpen of te ondersteunen.
Hieronder zie je een opsomming van de veertien deelnemende gemeenten. Klik op jouw gemeente voor meer informatie over zorg en (mentale) gezondheid in je eigen buurt. Je wordt dan doorgestuurd naar de website van jouw gemeente.
Wij maken gebruik van cookies.